Het Recht op Maatschappelijke Hulp (RMH), terugbetaald door de federale Staat krachtens de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, kan verschillende vormen aannemen (hulp in natura, financiële steun, begeleiding, …).
De belangrijkste aspecten hiervan zijn:
een equivalent leefloon;
een baan/een tewerkstelling. Deze maatregelen werden overgedragen naar de gemeenschappen, gewesten of gemeenschapscommissies op 1 juli 2014, naar aanleiding van de zesde Staatshervorming;
een medische hulp; ...
Personen die niet in aanmerking komen voor het recht op maatschappelijke integratie kunnen het recht op maatschappelijke hulp vragen.
Meer informatie over de voorwaarden om van het recht op maatschappelijke integratie te kunnen genieten, vind je op www.mi-is.be.
Recht op Maatschappelijke Hulp (RMH)
Data
Deze website maakt een onderscheid tussen maandcijfers en jaarcijfers om het aantal begunstigden van een maatregel in kaart te brengen.
Maandcijfers
Maandcijfers komen overeen met het aantal begunstigden die tijdens de vermelde maand een tussenkomst voor een betreffende maatregel ontvingen. Het is niet correct om alle maandcijfers op te tellen om tot de jaarcijfers te komen. Eenzelfde persoon kan immers in de loop van eenzelfde jaar gedurende verschillende periodes steun genieten. Indien je deze gegevens wens te kennen, dien je het jaarcijfer te nemen.
Jaarcijfers
Jaarcijfers komen overeen met het aantal begunstigden die tijdens het vermelde jaar een tussenkomst voor een betreffende maatregel ontvingen. Een persoon kan meerdere maanden een steunverlening krijgen en zal slechts éénmaal geteld worden.
Recht op Maatschappelijke Hulp (RMH)
Aantal begunstigden van het recht op maatschappelijke hulp per 1.000 inwoners (‰)
Kies een maand
Kies een jaar
Aantal RMH-begunstigden per 1.000 inwoners (‰)
Gegevens van 11/2024